Jakie pH gleby lubią Twoje warzywa?

Każda roślina ma sprecyzowane wymagania co do pH gleby. Gdy rosną w glebie o niewłaściwym pH, to najnormalniej w świecie głodują, gdyż nie są w stanie przyswoić niezbędnych dla siebie składników odżywczych. Dlatego mimo troskliwej pielęgnacji rosną słabo lub zamierają. Jeśli więc coś w Twoim ogrodzie warzywnym idzie ewidentnie nie tak – sprawdź jakie pH powinna mieć gleba w warzywniku. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat odczynu gleby zajrzyj tutaj.

W Polsce gleby przeważnie ulegają samoistnemu zakwaszaniu w trakcie uprawy, dlatego przeważnie zabiegiem jaki będzie nam potrzebny będzie wapnowanie. Przeprowadzamy je jesienią raz na 3-4 lata. W tym celu nawóz mieszamy z glebą na głębokość 20-30cm. Osobiście polecam użyć w tym celu dolomit, który wzbogaca glebę także w magnez, dodatkowo uwalnia się stopniowo nie powodując nagłego skoku pH.

Dawki stosowania nawozów wapniowych pod warzywa zależą od zakwaszenia gleby i jej struktury. Większe dawki nawozów wapniowych stosuje się na glebach cięższych, zaś mniejsze na glebach lżejszych.

Jeśli nasza gleba w ogrodzie jest wybitnie zasadowa, możemy się starać ją zakwasić dodając do niej np. przekompostowane trociny czy korę.

Poniższa tabelka przedstawia zbiór wymagań glebowych poszczególnych gatunków warzyw.

 

Lp. Warzywo Zakres pH Uwagi
1. Arbuz 6,0-7,0  

Ziemia żyzna, próchnicza, lekko wilgotna

 

2. Bakłażan (oberżyna) 6,0-6,8  

Ziemia żyzna i próchnicza

 

3. Bób 6,2-7,0  

Ziemia żyzna, lekko wilgotna najlepiej z domieszką gliny.

 

4. Brokuł 5,5-7  

Ziemia żyzna zawierająca bor i molibden; nie uprawiać po kapustnych

 

5. Brukiew 6,0-7,0  

Ziemia słaba jednak nie piaszczysta

 

6. Burak ćwikłowy 6,0-7,0  

Ziemia przeciętna z dużą ilością próchnicy

 

7. Burak liściowy 6,0-7,0  

Ziemia przeciętna z dużą ilością próchnicy

 

8. Cebula zwyczajna 5,8-7  

Ziemia żyzna, lekko wilgotna

 

9. Chrzan 6,0-7,0  

Ziemia rzeciętna lub żyzna, lekko wilgotna

 

10. Cukinia 6,0-7,0  

Ziemia żyzna i próchnicza, wilgotna, preferuje miejsca nasłonecznione

 

11. Cykoria sałatowa 6,0-7,0  

Ziemia przeciętna, piaszczysta z domieszką gliny

 

12. Czosnek 6,0-8,0  

Ziemia żyzna, próchniczna

 

13. Dynia 6,0-7,0  

WNW* Ziemia żyzna, próchnicza, nie sadzić obok innych dyniowatych,

 

14. Endywia 6,5-7,5  

Ziemia przeciętna, próchniczna

 

15. Fasola 6,0-7,5  

WNW* Ziemia przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna, preferuje miejsce nasłonecznione

 

16. Groch 6,0-7,5  

WNW* Ziemia przeciętna, piaszczysta z dodatkiem gliny i próchnicy

 

17. Jarmuż 6,0-7,5  

Ziemia przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką kompostu i gliny; nie uprawiać po kapustnych

 

18. Kalafior 6,0-7,5  

Ziemia żyzna, lekko wilgotna, bogata w bor i molibden; ma duże potrzeby nawozowe

 

19. Kalarepa 6,0-7,0  

Ziemia żyzna, próchnicza, lekko wilgotna; wrażliwa na zmiany odczynu gleby

 

20. Kapusta brukselska 6,2-7,5  

Ziemia przeciętna lub żyzna, nie nazbyt wilgotna, lubi miejsca nasłonecznione

 

21. Kapusta głowiasta biała 6,2-7,7  

Ziemia żyzna, lekko wilgotna, lubi stanowiska po uprawie strączkowych (groch, fasola),

 

22. Kapusta głowiasta czerwona 6,2-7,3  

Ziemia żyzna, lekko wilgotna, zasobna w potas, nie sadzić w sąsiedztwie innych kapustnych,

 

23. Kapusta pekińska 6,2-7,3  

Ziemia żyzna, próchnicza, lekko wilgotna, unikać podłoża gliniastego lub żwirowego,

 

24. Kapusta włoska 6,2-7,3  

Ziemia żyzna, lekko wilgotna, lubi stanowiska po pomidorach i roślinach strączkowych

 

25. Koper ogrodowy 5,5-6,5  

Najlepiej rośnie w rozsianych kępkach

 

26. Karczoch 6,5-7,0  

Ziemia żyzna, głęboko uprawiona

 

27. Kard 6,5-7,0  

Ziemia żyzna, głęboko uprawiona

 

28. Koper ogrodowy 6,5-7,0  

Ziemia przeciętna, próchniczna, lekko wilgotna

 

29. Koper włoski 5,5-6,5  

Ziemia żyzna

 

30. Kukurydza 5,5-6,8  

Ma duże wymagania wodne

 

31. Marchew 6,0-7,0  

WNW* Ziemia przeciętna lub żyzna, nie może być ubita i kamienista

 

32. Melon 6,0-7,0  

Ziemia żyzna i próchnicza

 

33. Modrak morski 6,6-7,8  

Ziemia przeciętna, najlepiej z domieszką gminy, koniecznie wilgotna

 

34. Ogórek 6,0-7,0  

WNW* Ziemia żyzna, próchniczna, lekko wilgotna, lubi gleby zasobne w fosfor

 

35. Orzacha podziemna (Fistaszki) 6,5-7,5  

Ziemia żyzna, z próchnicą, głęboko uprawiona

 

36. Papryka 5,5-7,0  

Ziemia żyzna, próchnicza

 

37. Pasternak 6,5-7,5  

Ziemia przeciętna lub żyzna, próchnicza

 

38. Patison 6,0-7,0  

Ziemia żyzna

 

39. Pietruszka korzeniowa 5,6-7,5  

WNW* Ziemia żyzna, nie może być ubita i kamienista, dobrym przedplonem jest ogórek, pomidor, fasola,

 

40. Pietruszka naciowa 5,6-7,5  

Ziemia żyzna, nie powinna być ubita

 

41. Pomidor 5,5-7,5  

WNW* Ziemia żyzna z domieszką próchnicy, preferuje stanowiska nasłonecznione, lekko przewiewne

 

42. Por 6,0-7,5  

Ziemia żyzna, lekko wilgotna

 

43. Portulaka warzywna 6,0-7,0  

Ziemia żyzna, próchnicza, lekko wilgotna

 

44. Rabarbar 5,5-7,0  

Ziemia żyzna, lekko wilgotna

 

45. Roszponka 6,0-7,0  

Ziemia przeciętna lub żyzna

 

46. Rukola 6,5-7,3  

Ziemia przeciętna

 

47. Rzepa 6,5-7,0  

Ziemia przeciętna lub żyzna, lekko wilgotna, głęboko uprawiona

 

48. Rzodkiewka 6,0-7,0  

Ziemia przeciętna lub żyzna, próchniczna, lekko wilgotna

 

49. Sałaty (wszystkie) 6,0-7,5  

Ziemia przeciętna lub żyzna, próchnicza

 

50. Seler korzeniowy 6,5-7,5  

WNW* Ziemia żyzna, próchnicza

 

51. Seler naciowy 6,5-7,5  

Ziemia żyzna, próchnicza

 

52. Skorzonera (wężymord) 6,5-7,0  

 

Ziemia żyzna, próchnicza, z małym dodatkiem gliny

 

53. Soja 6,5-7,0  

Ziemia żyzna z małym dodatkiem gliny

 

54. Szalotka 6,5-7,0  

Ziemia przeciętna lub żyzna

 

55. Szczaw 4,0-7,0  

Ziemia przeciętna lub żyzna, lekko wilgotna

 

56. Szczypiorek 6,0-7,0  

Ziemia przeciętna

 

57. Szparag 6,0-7,5  

Ziemia żyzna, próchnicza, głęboko uprawiona

 

58. Szpinak 6,0-6,8
59. Szpinak nowozelandzki (Trętwian) 6,5-7,5  

Zima żyzna, lekko wilgotna

 

60. Ziemniak 5,0-6,0  

Ziemia żyzna, głęboko uprawiona

 

*WNW warzywa wrażliwe na świeże wapniowanie. Dlatego nie powinno się ich uprawiać w pierwszym roku po zastosowaniu nawozów wapniowych.

 

Marcelina HaremzaJakie pH gleby lubią Twoje warzywa?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *