Wiosenne zasiewy – co kiedy siać?

Przełom lutego i marca to dobry moment do wysiewu warzyw o bardzo małych wymaganiach termicznych – możemy wtedy siać wczesne odmiany pietruszki, pasternaku, oraz wysadzać ząbki czosnku jeśli nie zrobiliśmy tego jesienią. Zasiewy najlepiej przykryć włókniną.

Marzec i kwiecień to miesiące kiedy wprost do gruntu można siać rośliny, które zimna i przymrozków się nie boją lub są w stanie je znieść uprawiane na rozsadniku czy w zimnej szklarni.

Wczesny siew pozwala zbierać pierwsze nowalijki zasiane pod osłonami nawet od kwietnia.

Jedyny warunek to rozmarznięta ziemia, która przeschła na tyle, że nie pogubimy butów przechadzając się grządkami jeśli ktoś ma warzywnik na wilgotnym terenie.

Kto codziennie zajmuje się wyprodukowaną własnoręcznie rozsadą podlewając ją pieczołowicie, pikując i przyzwyczajając powoli do dużej dawki słońca – wie doskonale, że siew do gruntu jest o wiele mniej kłopotliwą formą uprawy. Niestety niektóre rośliny, do których spożywania zdążyliśmy się już przyzwyczaić, w naszym klimacie nie są w stanie wydać owoców ze względu na długi okres wegetacji. Stąd w przypadku niektórych gatunków sprawdza się powiedzenie, że bez pracy nie ma kołaczy i rozsadę wyprodukować lub zakupić trzeba.

 

Świetnym sposobem na przyspieszenie i ochronę naszych wiosennych zasiewów jest ich przykrycie wiosenną agrowłókniną, jeśli gleba jest wystarczająco wilgotna możemy jej nie ściągać od momentu siewy aż do maja kiedy minie ryzyko przymrozków. Włóknina ta jest bowiem dość lekka i nie obciąża rozwijających się pod nią roślin. Chroni ona nie tylko przed niskimi temperaturami lecz także przed szkodnikami takimi jak ślimaki (jeśli odpowiednio pieczołowicie zabezpieczymy brzegi) oraz pchełkami ziemnymi.

 

Oczywiście obecnie mnogość nowych odmian powoduje, że poniższe standardowe terminy siewu nie zawsze znajdują zastosowanie – pierwszym kryterium wyboru terminu siewu powinien być ten podany na opakowaniu nasion.

 

Trzymam kciuki za uprawę – a latem i jesienią zapraszam do chwalenia się swoimi zbiorami 😉

 

 

Warzywo Termin siewu do gruntu Odstęp między roślinami (cm) Odstęp między rzędami (cm)

Uwagi

 

Marchew Koniec II-V 5 20-30  

Warto siać w pobliżu cebuli. W tym samym rzędzie warto wysiać rzodkiewkę lub sałatę, które szybko znikają z grządki. Dostosujmy termin siewu do odmiany, którą zakupiliśmy. Odmiany średniowczesne siejemy w pierwszej połowie V, a odmiany późne w drugiej połowie V.

 

Czosnek jary Sadzenie przełom

II i III

10 20  

Ząbki sadzimy piętką do dołu.  Zbiór czosnku jarego w sierpniu.

 

Modrak morski Gdy rozmarznie ziemia – do 15 marca lub X 50 50  

Jego liście podane na ciepło smakują jak szparagi. Roślina znosi duże zasolenie podłoża.

 

Rzodkiewka Koniec II-III w nieogrzewanych tunelach, szklarniach i inspektach,

III-V – siew na rabatach,

3 15  

Im wcześniej wysiana tym mniejsze ryzyko robaczywienia. Warto wysiewać partiami co kilka dni by przedłużyć zbiory. Okres od siewu do zbioru wynosi mniej więcej dwa miesiące.

 

Skorzonera Koniec III- 10 IV 25 30  

Młode siewki wrażliwe na przymrozki – warto je zabezpieczyć agrowłókniną.

 

Pietruszka III-V, XI-XII(na zbiór letni) 5 30  

Bardzo długo kiełkuje (niekiedy do miesiąca) więc warto dobrze oznaczyć grządki np. siejąc w nich rzodkiewkę, która dodatkowo rozpulchni swoimi zgrubieniami ziemię = ładniejsze korzenie pietruszki. Siew zimowy znajduje zastosowanie w przypadku wczesnych odmian.

 

Bób Połowa III- VI 10-30 60  

Wytrzymuje przymrozki do -5 stopni. Im wcześniej wysiany tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zaatakuje go mszyca i można spodziewać się większego plonu. Można wysiewać w trzytygodniowych odstępach by ciągle mieć dostęp do świeżych strąków.

 

Cebula zwyczajna III-IV 3-8 30-40  

Siejemy gdy tylko odmarznie ziemia – nawet w lutym jeśli to możliwe. To roślina o długim okresie wegetacji więc potrzebuje dużo czasu by wyrosnąć. Jeśli wiosna się spóźnia większym sukcesem zakończy się uprawa z dymki. Po wzejściu przerywamy siewki by nie rosły zbyt gęsto. Cebula z siewu gotowa jest do zbioru we wrześniu gdy samoistnie załamuje się szczypior.  Warto siać w sąsiedztwie marchwi, która odstrasza śmietkę cebulankę.

 

Pasternak III-IV 20 30  

Z racji, że dość długo wschodzi podobnie jak pietruszka można siać z rzodkiewką, która wyznaczy rzędy.

 

Por III (rozsadnik) – II połowa IV do gruntu 15-20 30-50  

W chłodnych regionach uprawa może być kłopotliwa. Rozsada na miejsce stałe powinna trafić w czerwcu by uniknąć majowego lotu szkodników. Na przełomie czerwca i lipca warto okryć rozsadę agrowłókniną, która zabezpieczy rośliny przed wgryzką szczypiorką i miniarką porówką.

 

Groch łuskowy Połowa III-IV 25 50  

Najlepiej przygotować podpory już przed siewem. Groch wspina się nawet 2 metry w górę. Groch siany po 15 kwietnia słabo plonuje. „Groch siany w marcu zbiera się w garncu, wysiany w maju – w niewielkim jaju.” Wysiany groch przykrywamy agrowłókniną by przyspieszyć wzrost i ochronić rośliny przed pachówką strąkóweczką.

 

Groch cukrowy Koniec III-VI 25 50  

Groch cukrowy wysiewać w dwutygodniowych odstępach by przez długi czas mieć dostęp do świeżych strąków.

 

Rzodkiew III-ewentualnie IV 3-10 20-25  

Warzywo lubiące chłód – powyżej 15 stopni Celsjusza wzrost zostaje zastopowany. Warto okrywać włókniną ze względu na pchełki ziemne. Im wcześniejszy siew tym mniejsze ryzyko parcenia.

 

Koper III-IX 8 30  

Wrażliwy na przymrozki – wiosną wymaga ochrony. Najlepiej rośnie siany kępkami w różnych miejscach ogrodu. Dobrze jest siać w odstępach dwutygodniowych by mieć ciągle świeżą nać.

 

Roszponka III-IV, VII-VIII 10 15  

 

Szczypiorek III-IV, VIII 20 30  

To roślina wieloletnia. Zasiany w marcu będzie gotowy do zbioru pierwszych liści dopiero w sierpniu/wrześniu.

 

Szpinak III-IV, VII-IX 3 15  

Wysiany wcześniej to mniejsze prawdopodobieństwo wybicia w pęd kwiatowy. Siejemy gdy tylko ziemia odmarznie. Siew po 15 kwietnia może nie mieć sensu gdyż plon będzie mały i rośliny szybko wybiją w pęd kwiatostanowy. Wytrzymały na mrozy nawet do -6 stopni. Na letni siew nadają się odmiany jesienne.

 

Szpinak nowozelandzki (trętwian) Koniec III-V 60 60  

Siany przed majem może kiepsko znosić niskie temperatury więc wcześniejsze siewy zaleca się na rozsadniku. W przeciwieństwie do zwykłego szpinaku lubi ciepło i nie przeszkadzają mu długie dni – nawet jeśli zakwitnie to liście są nadal delikatne i smaczne.

 

Burak ćwikłowy Koniec IV-VII 5-7 20-50  

By wykiełkować potrzebuje temperaturę minimum 8 stopni.

 

Burak liściowy IV-VI 20 30  

 

Cykoria liściowa IV-IX 25 25  

 

Fasola szparagowa karłowa Koniec IV- połowa VII 10 40  

Wysiewamy partiami co trzy tygodnie. Fasola bardzo płytko się korzeni, więc zbierając dojrzałe strąki należy drugą ręką przytrzymywać gałązkę by nie wyrwać rośliny. Ostatnie strąki należy zebrać przed pierwszymi jesiennymi przymrozkami.

 

Kapusta głowiasta IV-VI 50 50  

 

Sałata IV-V 25 30  

Często wysiewa się ją razem z rzodkiewką, którą zbieramy zanim sałata zacznie wiązać główki.

 

Jarmuż III-VII 35 50  

Można wysiewać na rozsadniku i przesadzać gdy siewki wykształcą kilka liści.

 

Szczaw IV-V, VIII 5 30 Dobrze rośnie także w cieniu. To roślina wieloletnia.

 

Brukiew Koniec IV na rozsadniku pierwszy tydzień V do gruntu 30 45-50  

Na miejsce stałe wysadzamy w VI-VII. Okres wegetacji wynosi aż 150 dni.

 

Kukurydza Połowa IV –V 25 50  

Jest wrażliwa na przymrozki, więc najbezpieczniej siać ją po 15  maja. Siać można co 10 dni by długo mieć dostęp do świeżych kolb. Roślina o dużych wymaganiach wodnych.

 

Słonecznik Koniec IV- poczatek VI 20 25  

Najlepsze będzie stanowisko w pełnym słońcu.

 

Patison Połowa V 80 100  

Jak wszystkie dyniowate patison nie lubi przymrozków.

 

Dynia Połowa do końca V 100 150  

Doskonale daje sobie radę posiana na pryzmie kompostowej.

 

Kabaczek/Cukinia Połowa V 80 80  

Podobnie jak dynia.

 

Endywia Koniec V 25 30  

 

Fasola tyczna i na suche ziarno V

Tyczna: 30

Karłowa: 10-20

Tyczna: 80

Karłowa: 40

Ogórek gruntowy 10.V-VI 30 135  

Siejąc ogórek w późniejszym terminie warto przyspieszyć uprawę poprzez 24 godzinne moczenie nasion i przykrywanie zasiewów agrowłókniną. Sianie przed 15 maja wiąże się z ryzykiem uszkodzeń od przymrozków.

 

Fasola tyczna V-VI 50 50  

Nie jest odporna na przymrozki.

 

Rukola III- początek V lub VIII 15 15  

Warto okrywać ją agrowłókniną ze względu  na szkodniki (pchełki ziemne). Kiełkuje już w 2 stopniach, bardzo łatwo wysiewa się sama. Wysiana po maju wybija w kwiatostany.

 

Rzepa Terminy siewu są zróżnicowane od III do VI więc warto dostosować termin siewu do zakupionej odmiany. 10 25  

Młode siewki może zniszczyć mróz więc warto je zabezpieczyć włókniną. Kiełkuje podobnie jak Rukola już w 2 stopniach na plusie. Moje doświadczenie z jej uprawą jest ubogie jednak doświadczeni ogrodnicy polecają możliwie wczesny siew.

 

Kalarepa V-VI 25-30 30  

 

Kalafior i brokuł VI 50 50  

Na letni siew nadają się późne odmiany. Po zbiorach kalafiory wyrywa się w całości, natomiast brokuły zostawia gdyż w kątach liści wypuszczą kolejne różyczki.

 

Kapusta pekińska Koniec VI-VII 20 30  

Źle znosi przesadzanie, więc warto siać od razu na miejsce stałe.

 

 

Marcelina HaremzaWiosenne zasiewy – co kiedy siać?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *